Η Νέα Κοτύλη είναι ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και αποτελεί έναν απο τους πιό ορεινούς κατοικημένους οικισμούς στην Ελλάδα. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από κατοίκους της Κοτύλης που εγκατέλειψαν το χωριό τους που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως οικισμός το 1951.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Σε μια μαγευτική τοποθεσίαΚΟΤΥΛΗ
ΓΡΑΜΜΟΣ
ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΣΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΛΠΙΚΗ ΛΙΜΝΗ
Ο Γράμμος είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα (2520) και είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος στο νομό Καστοριάς.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ελάχιστη επέμβαση του ανθρώπου. Από τον Γράμμο πηγάζει ο μεγαλύτερος σε μήκος (297χλμ) ποταμός στην Ελλάδα ο Αλιάκμονας , καθώς επίσης και ο ποταμός Σαραντάπορος.
Στην κορυφογραμμή του βρίσκεται η αλπική λίμνη Γκιστόβα (2355μ) , η ψηλότερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα.
Εδώ γράφτηκαν οι πιο αιματηρές σελίδες του εμφυλίου πολέμου και ακόμη και σήμερα κανείς μπορεί να δει τα σημάδια που το καταμαρτυρούν.
NATURA 2000
Μέρος της κορυφογραμμής του αποτελεί προς βορά τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Αλβανία , ενώ προς δύση αποτελεί το φυσικό όριο του νομού Καστοριάς , με το νομό των Ιωαννίνων.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του , είναι οι Λίμνες των Πάνω Αρρενών (Μουτσάλια) μικρή και μεγάλη , το οροπέδιο κάτω από την κορυφή , το μνημείο Γκέσσο του εμφυλίου , τα μπαλκόνια των Αρρενών , το καταφύγιο των ανταρτών , τα χωριά Γράμμουστα (ή Γράμμος) και Αετομιλίτσα , η λίμνη των Κάτω Αρρενών, ο γκρεμός του Χάρου , ο παλιός ναός του Άγιου Ζαχαρία.
Ο Γράμμος ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαικής Ένωσης , ενώ το παρθένο δάσος Μπαρούγκα , έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης.
Η χλωρίδα και η πανίδα του Γράμμου είναι πλούσια και στις αλπικές λίμνες των Αρρενών, μπορεί κανείς να δει από κοντά τον Αλπικό Τρίτωνα , στα κρυστάλλινα νερά των δυο λιμνών.
ΒΟΙΟΝ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΠΥΚΝΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΑ ΝΕΡΑ
Το Βόιο είναι ένας από τους πιο δασοσκεπείς και καταπράσινους όγκους και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ανήκει στο νομό Καστοριάς.
Εκτείνεται στο νομό Κοζάνης , μέχρι και το νομό Γρεβενών. Ο νομός Καστοριάς περιλαμβάνει μέρος του επιβλητικού όγκου των Οντρίων , που είναι και το φυσικό σύνορο με τον νομό Κοζάνης.
Πυκνά δάση κυρίως Οξυάς δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι κινείται μέσα σε ένα φυσικό τούνελ , απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
Τα άφθονα νερά του είναι ακόμη ένα κύριο χαρακτηριστικό του και η όμορφη λίμνη του Βράχου, στην άκρη των Οντρίων, είναι η απόδειξη.
ΘΕΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ
Πανέμορφα οροπέδια με θέα προς την λίμνη της Καστοριάς και προς τον κάμπο της Πτολεμαΐδας , είναι προσπελάσιμα μέσω δασικών δρόμων , ενώ δαιδαλώδεις διαδρομές διασχίζουν τα πυκνά δάση Οξυάς.
Κάτω από την κορφή του Βέρνον -το Βίτσι (2128μ)- που έχει σχήμα κώνου ,δεσπόζει αγέρωχο το μνημείο του εμφυλίου , να θυμίζει στον περαστικό την πλούσια ιστορία . Λίγο ποιό χαμηλά βρίσκεται και το χιονοδρομικό του Βιτσίου , σε μικρή απόσταση από την πόλη της Καστοριάς.
Από την κορυφή του χιονοδρομικού – που είναι επισκέψιμη – μπορεί κανείς να αγναντέψει όλη την λεκάνη της λίμνης της Καστοριάς αλλά και τον Όλυμπο , τον Σμόλικα , τον Βόρα ή Καιμακτσαλάν και το Γράμμο , τα τέσσερα ψηλότερα βουνά της Ελλάδος.